El nou Museu 'Casa del Pou' de la Llosa de Ranes obri les seues portes
24/03/2015
 
 
  • L'Ajuntament posa en funcionament un nou espai cultural dedicat a l'exhibició del seu patrimoni etnològic i tradicional
  • El nou museu acollirà diferents actes i activitats culturals

El nou Museu històric i artístic 'Casa del Pou' de la Llosa de Ranes va obrir el passat dissabte les seues portes per donar a conèixer el patrimoni etnològic i tradicional del municipi als seus propis veïns i visitants. Aquest nou espai cultural s'ubica a la Casa del Pou, un edifici construït a finals del segle XIX a l'antic Camí Reial de la localitat i rehabilitat ara a través de diferents programes d'Escoles Taller.

A l'acte va assistir el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, juntament amb la diputada de Patrimoni, Carlota Navarro; i l'alcalde de la Llosa, Evarist Aznar, que durant la seua intervenció va recalcar que culmina "un projecte de 12 anys de treball" que permetrà "exalçar i posar en valor la nostra història i espais d'interès, no oblidar als nostres predecessors i recuperar les tradicions més simbòliques i arrelades del municipi", va indicar. La nova instal·lació cultural romandrà oberta durant els caps de setmana, acollirà iniciatives didàctiques i serà escenari de diferents actes i activitats culturals.

El projecte museogràfic ha estat concebut per Ferran Díaz i José Aguilar i realitzat per l'Ajuntament de la Llosa de Ranes amb la coordinació del Museu Valencià d'Etnologia. El seu plantejament intenta combinar la presentació del patrimoni etnològic i tradicional amb una proposta escenogràfica diferent i nova, carregada de simbolisme i on el discurs i el contingut prevalen per sobre de la quantitat d'objectes exposats.

El museu s'articula en base a dos grans àrees de contingut. A la primera es mostra la singularitat de la Llosa de Ranes: la cooperativa de gran activitat a la comarca; la 'dansa del vetlatori', que es va ballar als municipis de la Costera fins a finals del segle XX; i el barri de París, demarcació del municipi referent a l'emigració que molts veïns varen haver d'emprendre cap a la capital francesa per millorar la seua condició econòmica.

Així mateix, el nou museu disposa d'una sala orientada a albergar exposicions temporals, a la qual s'accedeix a través d'un espai dedicat al "museu participat", lloc en el qual es mostraran fotografies i objectes donats pels habitants de la Llosa.

La segona planta està concebuda com el 'museu fora del museu'. Es presenten els llocs més interessants del municipi, i es convida al visitant a acudir a cadascun d'ells: l'ermita de Santa Anna, les fonts, els Banys... La planta es remata amb un panell dedicat als oficis més característics de la localitat: la indústria del formatge, els mobles, la pansa, el guix o els picapedrers, entre d'altres.

El nou museu, en el seu conjunt, s'ha realitzat amb la intenció de disposar d’un espai modern, fàcil de mantenir i renovar, capaç de mostrar la realitat de la Llosa de Ranes, que permeta presentar el municipi als visitants i que resulte una infraestructura que funcione com un contenidor viu de l'activitat cultural local. 

Accedeix al vídeo

 

 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31